28 Dis 2010

Tips Menjaga Mata Dari Radiasi Komputer


Tahukah anda mengenai pengaruh komputer dan sinar radiasi yang dipancarkan monitor dapat menganggu kesihatan mata kita?

Berikut beberapa tips mengatasi kelelahan dan ketegangan mata di saat bekerja di depan monitor. Mudah-mudahan kita dapat menjaga pancaindera kita yang paling utama ini

1) Jangan terlalu dekat dengan monitor ( Minimal jarak dengan mata +- 75CM)

2) Pencahayaan:
-Jangan berkerja dalam ruangan yang terlalu terang boleh menyilaukan mata.
-Jangan pula bekerja dalam ruangan yang terlalu gelap atau redup. Kerana akan membuatkan bekerja terlalu keras seterusnya dapat memenatkan mata.

3)Gunakan filter monitor- untuk mengurangi sinar yang menyilaukan dan radiasi yang dipancarkan layar monitor. Pilihan saya gunakan "filter glass monitor".

4)Bekerjalah dengan font yang cukup besar atau zoom supaya nampak dgn jelas. Jangnan paksa mata kita baca tulisan kecil. Mata kita bukan mikroskop, hehe.

5) Istirehatkan mata buat seketika. Relaks mata sekejap. Pejam atau kedip-kedip mata. Tak pun semasa menghadap komputer tu, kedip byk2 sebab ini dapat menjaga mata anda supaya sentiasa lembap n tak kering.

6) Bila lama mata terlalu tumpu pada jarak dekat terlalu lama, alihkan pandangan anda ke arah yang jauh. Lakukan setiap 30 minit.

7). Periksa kacamata atau 'contact lense' yang anda pakai. Mana tahu power naik anda tak perasan, ini akan menyebabkan mata anda bekerja lebih kuat dari biasa.

sayangi mata anda! hehe

sumber : http://www.wangcyber.com/forum/health-and-fitness/36202-tips-menjaga-mata-dari-radiasi-komputer.html

Nak tahu info lain? Disini

6 ulasan:

  1. info yang sangat berguna ni,tuan empunya blog memang sempoi..
    buffered earnings dan tips

    BalasPadam
  2. missy lobaklobak3 Januari 2011 1:50 PTG

    ehem2..
    tips ni bagus utk org yang hari2 asyik mengadap laptop ..
    hehehe

    BalasPadam
  3. betui tu biar mate jadi biru kunig2:)

    BalasPadam
  4. nice this post. sungguh berfaedah. i like it! nak copy boleh? minta izin dr tuan blog. salam ukhuwah ^_^

    BalasPadam
  5. Thanks.. copy je :) Salam ukhuwah juga!

    BalasPadam

Suka Post ini?? Tekan SHARE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohd Izuddin

Mohd Izuddin
Aku suka untuk Berjalan , Melihat , dan Mentafsir semua perkara yang aku lalui kerana pasti ada hikmah disebalik kejadian-Nya. Tekan SHARE di mana Post yang anda Suka! Terima Kasih